«Όποιος δουλεύει για το παιδί, δουλεύει για την Ανθρωπότητα»
Μίλτος Κουντουράς

Στη μνήμη του «δασκάλου» Μίλτου Κουντουρά, που το 1923 δημοσίευσε στην εφημερίδα του Στρατή Μυριβήλη στη Μυτιλήνη, μια σειρά μαχητικά και προοδευτικά άρθρα με τίτλο «Κλείστε τα σχολεία», για την κατάσταση της παιδείας εκείνη την εποχή, με το όραμα ενός νέου κοινωνικού σχολείου, ζωντανού και δημιουργικού... συνέχεια

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Φυτώριο παιδιών - Kindergarten - παιδόκηπος

Πρόταση στον διάλογο για την παιδεία:
Σοφία Ρίζου, Αναστασία Γκίκα, παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας

Περίληψη:
Φυτώριο παιδιών – Kindergarten – Παιδόκηπος: όχι «σταθμός» (πάρκινγκ), ούτε κέντρο «σχολικής αγωγής», αλλά το έδαφος όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτυχθούν με φυσικό τρόπο. Η πρώτη γνωριμία με τον κόσμο γίνεται με το παιχνίδι – αυτό είναι το καλύτερο εκπαιδευτικό μέσο. Το παιχνίδι περιέχει ποιότητες που μπορούν να καλλιεργηθούν: βούληση, φαντασία, αντίληψη, πρωτοβουλία, υπομονή, συνεργασία, ελευθερία και ομαδικότητα. Κάθε αληθινή γνώση ξεκινά από το παιχνίδι. Οι δυνάμεις που βοηθούν είναι η επανάληψη και ο ρυθμός. Ο παιδαγωγός αποτελεί για το παιδί υπόδειγμα πράξεων, τις οποίες μπορεί αυτό να μιμηθεί. Το παιδί μαθαίνει με την πράξη, με το σώμα, όχι με το μυαλό. Κάθε φάση της ζωής έχει τις δικές της αρχές. Ας μη συγχέουμε τις ανάγκες των διαφόρων ηλικιών. Το μικρό παιδί δεν είναι μαθητής. Ας το αφήσουμε να είναι λουλούδι-παιδί!
Οι προτάσεις μας εστιάζουν στην προστασία της προσχολικής αγωγής, ώστε να μην αποτελεί έναν προθάλαμο για το Δημοτικό σχολείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την πρώιμη νοητική ανάπτυξη. Απεναντίας, ακολουθώντας αυτό που ουσιαστικά έχει ανάγκη το παιδί, θρέφεται το υπέδαφος και αναπτύσσεται η ετοιμότητα για την ομαλή και ισορροπημένη ένταξη στη σχολική ζωή και τη μάθηση.

Ολόκληρη η πρόταση ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.